فرق بین انواع کمپرسور کولر گازی
فرق بین انواع کمپرسور های کولر گازی به شما کمک می کند شما با توجه به منطقه سکونت و نوع نیازتان بهترین انتخاب را داشته باشید. بیشتر افراد و خانواده ها در تابستان برای مقابله با گرمای طاقت فرسا از وسایل سرمایشی در محل کار و یا منزل خود استفاده می کنند. یکی از محصولات سرمایشی پر کاربرد و پر طرفدار کولر گازی می باشد. عملکرد منحصر به فرد و خنک کنندگی فوق العاده کولر گازی را به اجزایی مدیون هستیم که در داخل آن قرار گرفته اند و با هماهنگی و به خوبی کار می کنند. مهمترین آن کمپرسور کولر گازی می باشد.
کمپرسور ها دارای انواع مختلفی هستند و هر کدام از آن ها دارای مزیت ها و معایبی هستند. کمپرسور در کولر گازی ها دارای اهمیت بسیاری هستند و همچنین نوع آن یکی از مهمترین تعین کننده قیمت تمام شده کولر گازی می باشد. در این مقاله قصد داریم تا فرق بین انواع کمپرسور های کولر گازی را به طور کامل برای شما عزیزان شرح دهیم.
انواع کمپرسور های کولر گازی
کمپرسور یکی از مهمترین بخش های کولر گازی و قلب تپنده این دستگاه های سرمایشی و گرمایشی محسوب می شود. کمپرسورهای کولر گازی دارای انواع مختلف و ظرفیت های مختلف هستند که با عملکردی متفاوت عمل می کنند و هر کدام معایب و مزیت های منحصر به فردی دارند. بدیهی است که دانستن این اطلاعات به ما کمک می کند تا کولر گازی مناسب تری انتخاب کنیم.
اگر بخواهیم به طور ساده بگوییم، کمپرسور قطعه ای است که کار آن فشرده کردن حجم گاز می باشد و باعث کم شدن حجم ان می شود. از این طریق موجب افزایش فشار گاز می شود. در کولر های گازی همین کمپرسورها هستند که نقش اصلی را به عهده دارند. نکته جالب این جاست عملکرد کمپرسور ها در کولر گازی ها مشابه عملکرد کمپرسورهای یخچال فریزر می باشد. انواع کمپرسورهای کولر گازی شامل : کمپرسور پیستونی، کمپرسور روتاری، کمپروسور اسکرول می باشد که به هریک به فرق بین آن ها می پردازیم.
پیش از اینکه به شرح فرق بین انواع کمپرسورهای کولر گازی بپردازیم باید مشخص کنیم کمپرسور چیست و چگونه کار می کند. کمپرسور یکی از اجزاء کولرهای گازی است که کار آن کمپرس متراکم سازی سیالات و گازها می باشد. در اسپیلت ها از نوعی گاز به خصوصی به نام R22 استفاده می شود که با فشرده سازی به وسیله کمپرسور به سرعت دمای آن کم می شود و به مایع تبدیل می شود. این گاز متراکم شده باعث ایجاد سرمایش می شود.

انواع کمپرسور های کولر گازی
آشنایی با کمپرسورهای پیستونی
این کمپرسور دارای سیستم ترکیب سلیندر و پیستون می باشد که کاملا مشابه موتور خودرو عمل می کند. کمپرسور پیستونی یکی از مدل های قدیمی کمپرسورهای کولر گازی محسوب می شود که هم در کولر گازی کاربرد دارد و هم در یخچال فریزر. این نوع کمپرسور ها دارای سرو صدای زیاد و بازدهی کمی هستند. همان گونه که از نام این کمپرسور ها مشخص است نحوه کار آن با استفاده از حرکت پیستونی که درون سیلندر قرار دارد کار می کند. از آن جایی که کمپرسور پیستونی می تواند دمای بالای زیادی را تحمل کند به همین دلیل می تواند برای مناطق گرمسیر و جنوبی مناسب باشد.
مزیت های کمپرسورهای پیستونی
- کمپرسورهای پیستونی دارای قدرت خنک کنندگی بالایی هستند
- دارای قیمت کمتری نسبت به کمپرسور های روتاری و اسکرول می باشد
- برای تعمیر و نگهداری آن نیاز به هرپزینه کمتری می باشد
معایب کمپرسور پیستونی
- کمپرسور های پیستونی دارای مصرف انرژی بالایی هستند
- صدای زیادی تولید می کنند
- کمپرسور پیستونی گرمای زیادی تولید می کند

کمپرسور پیستونی
معرفی کمپرسور روتاری
این نوع کمپرسور ها در ظرفیت های کمتر نسبت به پیستونی یعنی از 7000 تا 36000 در کولرگازی ها استفاده می شوند.این نوع کمپروسور چرخشی تشکیل شده از یک جفت غلتک می باشد که به صورت منحصر به فردی طراحی شده و در فاصله بسیار کم میان یکدیگر قرار گرفته اند.
کمپرسورهای روتاری دارای قابلیت گردش 360 درجه ای می باشد. تیغه های این کمپرسور با گردش 360 درجه ای ماده مبرد را مکش و فشرده می کنند. از این جهت هنگامی که گاز از دریچه ورودی وارد کمپرسور می شود تیغه و پره ها با گاز برخورد می کنند و با فشار بالایی آن را به لوله های خارجی میفرستند. بنابراین می توان گفت نوع مکانیزم این نوع کمپرسورها جابجایی و چرخش تیغه ها می باشد.
کمپرسورهای روتاری نسبت به کمپرسورهای پیستونی دارای سر و صدای کمتری هستند. همچنین مصرف برق بهینه تری نیز دارند. این نوع کمپرسور ها بیشتر در مناطق سرد و شمالی کشور مورد استفاده قرار می گیرد.
مزیت های کمپرسور روتاری
- کمپرسورهای روتاری گرمای کمتری نسبت به کمپرسور پیستونی تولید میکنند.
- سر و صدای کمپرسور روتاری از کمپرسور پیستونی بسیار کمتر است.
- برای دفاتربزرگ و مراکز صنعتی مناسب می باشد
- میزان صرفه جویی در انرژی در این نوع کمپرسور بسیار بیشتر از کمپرسور پیستونی می باشد.
معایب کمپرسور روتاری
- از قیمت بیشتری نسبت به کمپرسور پیستونی برخوردار است.
- هزینه تعمیر و نگهداری در این نوع کمپرسورها زیاد است.
مشاهده شده که کمترین میزان استفاده از کمپروسور های روتاری جهت جلوگیری از تشکیل شدن میعانات آب می باشد که به نوبه خود باعث فرسایش و رسوب می شود.

کمپرسور روتاری
آشنایی با کمپرسور اسکرول
نوع سوم از انواع کمپرسور در کولر های گازی، کمپرسور اسکرول می باشد. این کمپرسور ها به نام مارپیچی و یا حلزونی نیز شناخته می شوند. لازم به ذکر است که این کمپرسورها دارای ظرفیت بالایی هستند.
علت اصلی که این کمپرسورها به کمپرسور حلزونی شناخته می شوند این است که دارای دو قطعه حلزونی شکل در داخل آن می باشد که قطعه بالایی ثابت می ماند و قطعه پایینی متحرک می باشد. در اصل حرکت قطعه بالایی باعث فشرده شدن گاز بین این دو قطعه می شود. اصلی ترین ویژگی این این کمپرسورها در نوع طراحی پوسته کناری آن می باشد زیرا به گونه ای طراحی شده است که محفظه را به طور کامل آب بندی می کند و در نتیجه بدون هیچ گونه نشتی عملیات فشرده سازی گاز به خوبی صورت می گیرد.
کمپرسور های اسکرول به دلیل عمر بالاتر و تولید صدای بسیار کمتر نسبت به دو نوع دیگر و ویژگی های منحصر به فرد دیگر که دارد، دارای قیمت بالاتری نیز می باشد.
مزایای کمپرسورهای اسکرول
- میزان صدای تولیدی کمپرسور اسکرول نسبت به دو کمپرسور پیستونی و روتاری بسیار کمتر می باشد
- میزان مصرف برق در این نوع کمپرسوربسیار پایین تر است.
- کمپرسور اسکرول دارای راندمان بالایی است.
- مناسب برای محیط های بزرگ می باشد.
معایب کمپرسور اسکرول
دارای قیمت بیشتری نسبت به دیگر کمپرسورهاست.

کمپرسور اسکرول
کلاس آب و هوایی کمپرسور ها
در کل کولرهای گازی به سه کلاس آب و هوایی معتدل که به کمپرسورهای T1 ، منطقه آب و هوایی خنک (T2 ) و مناطق با اقلیم گرمسیری (T3) دسته بندی می شوند. کمپرسور T1 دارای قدرت کمتری نسبت به T3 می باشد و به طور معمول این نوع موتور ها می توانند دمای 47 درجه سانتی گراد را نیز تحمل کنند. گفتنی است که این نوع کمپرسور ها غالبا در کولر های یک وضعیته که فقط تولید سرما می کنند مورد استفاده قرار می گیرند و برای مناطق معتدل خزری، فلات غربی، شمال غربی و مناطقی که دارای هوای نسبتا معتدلی هستند عملکرد قابل قبولی را ارائه می دهند. نوع کلاس آب و هوایی هر کولرگازی بر روی برچسب انرژی آن درج شده است.
کمپرسور T3 قدرت بالاتری دارد و قادر به تحمل دمای 57 درجه سانتی گراد می باشد که غالبا در کولر گازی های سرد و گرم به کار کپمی رود. نا گفته نماند که این نوع موتور ها فقط سر هم دارند که برای شهرها و مناطق گرم گزینه مناسبی هستند. در حالت کلی این نوع کمپرسورها درمناطق فلات مرکزی که دمای هوا بسیار بالاست و دارای اقلیم گرم و خشک است و در جنوب هوا گرم همراه با شرجی مورد استفاده قرار می گیرند.
جمع بندی نهایی
امروزه در کولر گازی ها کمپرسور روتاری کاربرد بیشتری دارد. کمپرسور اسکرول با وجود کارکرد و مزایای بهتر، کمتر مورد استفاده قرار می گیرد.
در کولرهای گازی با ظرفیت 24000 تا 96000 از کمپرسور اسکرول استفاده می شود . این کولرها کارکرد بهتری دارند و قیمت بالاتری نیز دارا می باشند. میزان خنک کنندگی بیشتر و صدای تولیدی کمتر این نوع کمپرسور ها نسبت به دو مدل دیگر برتری دارد. همچنین مقدار بیشتری در انرزی صرفه جویی می کند. در صورتی که از لحاظ هزینه مشکلی ندارید بهتر است کولر گازی خریداری کنید که دارای کمپرسور اسکرول باشد. به طور کلی کمپرسور اسکرول دارای کارایی بهتر نسبت به روتاری، و کمپرسور روتاری نیز کارایی بهتری نسبت به کمپرسورهای پیستونی دارد.